RSS Facebook

Článek 

Nová kniha o Liberci

01. 12. 2011 | autor: Liberec:Reichenberg

Jaroslav Zeman: LIBEREC, urbanismus, architektura, industriál, pomníky, objekty, památky.

 

Spolupracovníci: Ivan Rous (Liberecký industriál), Jan Mohr (Sochy a kašny v Liberci), Petr Freiwillig (Památková péče).

Kniha předkládá především dochovaný architektonický fond z období 19. a 20. století, ale zaznamenán je také Liberec současnosti, který se mění doslova před očima. Text se rovněž věnuje zeleni města, památkové ochraně, industriálním komplexům, podzemí a zaniklým, obnoveným i nově instalovaným drobným památkám, jako jsou kašny, pomníky a sochy. Charakteristiku reprezentativních staveb doplňují profily významných architektů, projektantů a stavitelů. Snad v žádném českém a moravském městě se nelze setkat s tolika protiklady než právě v Liberci. Na jedné straně byly mimořádně vysoké ambice jeho obyvatel i politické reprezentace, na straně druhé chyběl komplexní zastavovací plán s takřka periferním charakterem některých částí, pronikajících do samého středu města. Tím vznikla působivá skrumáž vzájemně koexistujících průmyslových areálů, honosných vil, pompézních veřejných budov, velkorysých zahradních čtvrtí a maloměstské zástavby, vytvářející svérázného genia loci města pod Ještědem a na úpatí Jizerských hor.

 

Vydává nakladatelství KNIHY 555 Liberec, plnobarevná publikace, Formát B4, 176 stran, cena 645 Kč (u nakladatele s 10% slevou)

 

Nakladatelství KNIHY 555 a Severočeské muzeum Vás srdečně zvou na přátelské setkání u příležitosti vydání této knihy. V úterý, 6. 12. 2011 ve foyer Severočeského muzea. Setkání se zúčastní autor Jaroslav Zeman a jeho spolupracovníci Petr Freiwillig, Jan Mohr a Ivan Rous. Účast předběžně přislíbili Miroslav Masák, Otakar Binar, Jiří Suchomel, Bořek Šípek, Radim Kousal a Jiří Buček.

Pozvánka ke stažení

[IMG]

obálka knihy Jaroslava Zemana