RSS Facebook

Článek 

Co se stane s opuštěnou Oblastní galerií v Liebiegově vile?

03. 03. 2013 | autor: Romana Fojtová

Vila Johanna Liebiega mladšího v ulici U Tiskárny byla postavena v letech 1870-72 podle návrhu libereckého architekta Gustava Sacherse v neorenesančním slohu pro podnikatele a mecenáše umění Johanna Liebiega mladšího. Vila stojí na místě Römheldova domu v blízkosti libereckého zámku. Parcelu získal textilní odborník Ferdinand Römheld darem od hraběte Clam-Gallase. Gustav Sachers klasicistní dvoupodlažní dům zachoval jako součást nové stavby, kterou navýšil o jedno patro a přistavěl k ní boční křídla. Díky svému reprezentativnímu vzhledu se pro vilu užívá název Liebiegův palác.
Po smrti Johanna Liebiega mladšího vilu zdědil jeho syn Johann Moritz a dcera Gabriela provdaná jako hraběnka Radecká. Od roku 1946 sloužil objekt pro výstavní účely. Na počátku padesátých let (1953) se sem přestěhovaly výtvarné sbírky Severočeského muzea a vznikla Oblastní galerie. Vila patří na seznam kulturních památek ČR.

Karta vily Johanna Liebiega ml. ZDE
Několik poznámek ke konverzi lázní z pera J. Zemana ZDE
Web věnovaný rekonstrukci lázní ZDE


Oblastní galerie se na základě projektu revitalizace městských lázní na galerii a dostavby depozitáře bude stěhovat do nových prostor na Masarykově ulici a zatím není jasné, co se stane s Liebiegovým palácem. Stávající galerie již kapacitně nevyhovovala jako výstavní prostor a budova potřebuje zrekonstruovat. O jejím osudu bude rozhodovat město, které se stane jejím majitelem poté, co se finančně a majetkově vyrovná se stávajícím majitelem a zřizovatelem galerie, Libereckým krajem. V budoucnu by se mohlo stát, že vedle uzavřeného a prodaného zámku bude další prázdná historická budova.
Bude na městu, jestli vilu prodá do soukromých rukou či zde otevře muzeum životního stylu nebo bude iniciován projekt, zajišťující kontinuitu zařízení s nabídkou umění a kultury nejen pro obyvatele Liberce. Takový projekt vzniká v Plzni, v opravené Tugendhatově vile v Brně, v muzeu Riedlova vila v Desné, která přibližuje osud významných sklářů a majitelů vily nebo ve vile Schovanek v Jiřetíně pod Bukovou. Severočeské muzeum v Liberci má bohatý mobiliář, který by mohlo poskytnout budoucímu muzeu.


Vaše nápady, podněty a připomínky jsou vítány v naší DISKUZI.

 

[IMG]

celkový pohled

[IMG]

historický snímek - Römheldův dům před přístavbou křídel vily

[IMG]

Galerie se bude brzy stěhovat do nového. Na snímku depozitář u budovy městských lázní podle projektu SIALu.