RSS Facebook

Článek 

Pár poznámek k rekonstrukci Soukenného náměstí

29. 12. 2012 | autor: Liberec:Reichenberg

Rekonstrukce Soukenného náměstí dodnes budí mezi uživateli veřejného prostoru v Liberci vášně. Když jsme chtěli v rámci Dne architektury v září 2012 získat k finišující rekonstrukci nějaké podklady, podařilo se nám od firmy SiaDesign získat pouze situační výkres. Finální podoba náměstí byla do poslední chvíle tutlána a teď je všem asi jasné, proč. Bohužel u veřejných zakázek je takové jednání běžné a setkáváme se s ním opakovaně při různých příležitostech v různých městech.

 

Původní projekt z roku 2009 (který nevzešel z žádné architektonické soutěže) se změnil k nepoznání. Logickým důvodem k tomu byl nedostatek finančních prostředků. Nezaznamenali jsme, že by byla nová podoba projektu po snížení rozpočtu někde zveřejněna nebo dokonce projednávána s veřejností.

 

Pilní čtenáři našeho webu nám nyní poslali návrh mobiliáře z května 2012, kdy byla rekonstrukce Soukenného náměstí zahájena. Ne že by tento návrh vykazoval nějaké větší designérské kvality než finální realizace, přesto z kompozičního hlediska působí spojení laviček do jednoho celku alespoň více kompaktním dojmem.

 

Je běžné, že během stavby dochází k dílčím změnám, které musí být následně zohledněny v dokumentaci skutečného provedení stavby. Radikální změna designu laviček je však do očí bijící. Architekt zjevně nepočítal s mírným terénním spádem náměstí, který by jinak způsobil zřetelně rozdílnou výšku obou konců "lavičkového hada" a rozkolísanou výšku opěradel.

 

O stavu libereckých veřejných prostranství můžete diskutovat ZDE

 

Ke změně z jednolitého "hada" na jednotlivé lavičky došlo zřejmě v následné prováděcí dokumentaci, kterou údajně generální dodavatel (Syner) objednal u projektanta (SiaDesign). Možné jsou ale i jiné interpretace. Jestliže se ale zde měl realizovat mobiliář podle návrhu na prvním obrázku, jak je možné, že byla stavba vůbec zkolaudována v podobě na druhém a třetím obrázku? Je jasné, že autorský dozor neměl nejmenší zájem hlídat, zda jsou práce prováděny dle projektové dokumentace, protože potřeboval udat co nejvíce laviček spřízněné firmy SiaCity. Otázka ale zní: co při stavbě dělal technický dozor investora - čili města? Pokud má někdo z našich čtenářů více informací nebo přístup do stavebního deníku, bylo by vhodné uvést věci na pravou míru.

[IMG]

Návrh Siadesign - květen 2012

[IMG]

realizace - prosinec 2012 | zdroj: liberec.cz

[IMG]

realizace - prosinec 2012 | zdroj: liberec.cz

[IMG]

Najdi 10 rozdílů...

[IMG]

Lavičky na Schouwburgplein v Rotterdamu

[IMG]

fungující lavičky od MVRDV - 1 kus zhruba o 11 000 Kč levnější než v Liberci