RSS Facebook

Článek 

Libor Mládek: Liberec - autobusové nádraží

19. 10. 2011 | autor: Libor Mládek

ateliér Ing. arch. Adama Gebriana | letní semestr 2009

V letním semestru 2009 se několik studentů zabývalo problematikou a možnostmi, které nabízí Liberec. Libor Mládek navrhoval nové využití autobusového nádraží.

Kam je projekt situován

50°45'49.465"N, 15°2'48.067"E
Mapy.cz

Stávající stav

Autobusové nádraží o ploše 10400 m2, 20 nástupišť, 180 odbavených autobusů denně, skleněné ne zcela funkční zastřešení od Patrika Kotase, 15 let přetrvávající provizorní nádražní hala ze stavebních buněk. Již několik let - od roku 2007 (s prognózou nezdaru po dalších mnoha let) je plánována výstavba nové nádražní haly “libereckého vzhledu” s rozpočtem 60-70 milionů korun. Vlastník a provozovatel ANL je soukromý subjekt. Nemá peníze na tuto investici. Čekáte-li v dešti pod zastřešením - prší na vás, čekáte-li za slunečného počasí pod zastřešením - jste jako pod lupou / ve skleníku.

Návrh

1. Konstrukční změna nosné konstrukce zastřešení, vložením rámu a dřevěné pochozí a k sezení určené plochy napojené rampou nejkratší možnou cestou k místu tramvajové zastávky (z nejfrekventovanějšího směru příchodu na nádraží) - v zimě je z tohoto směru nádraží přístupno po svažujícím se chodníku, velmi často pokrytém ledovkou. Vložená dřevěná konstrukce za slunečného počasí funguje jako stínění, při nepřízni počasí zpřístupňuje chráněný, suchý prostor.

 

2. Vložení schodišťových boxů, které do sebe integrují různé funkce rozdistribuované z potenciálně nikdy neexistující haly (wc, rychlé občerstvení, prodej lístku a informace), kombinují v sobě dále lavičku a svou hmotou vytvářejí závětří, bariéru dešti, stín.

 

3. Vícestupňové lavičky - míst k sezení není nikdy dost. Objekt umožňuje sezení až ve třech úrovních nad sebou, vyšší úrovně se hodí speciálně při dešti.

[IMG]

[IMG]

[IMG]

[IMG]

[IMG]

[IMG]

[IMG]

[IMG]