RSS Facebook

Článek 

Workshop Vize Liberec

17. 10. 2011 | autor: Filip Landa, zdroj: T-UNI

Na Fakultě umění a architektury TUL proběhl česko-belgický workshop, jehož cílem bylo oživení a zvelebení neutěšených lokalit v Liberci. Workshop byl součástí projektu Vize Liberec. Začal na katedře architektury v neděli 9. října a skončil přesně o týden později. Šest českých studentů Technické univerzity a čtrnáct Belgičanů ze Sint - Lucas Architectuur Gent se zaměřili na čtyři palčivé problémy současného Liberce.

 

Studentský workshop vedli Ivana Bendová ze šanghajské kanceláře Archis a Jiří Klokočka z vlámské školy architektury Sint - Lucas. "Belgičtí studenti i kolegové Bendová a Klokočka přinesou určitě užitečné pohledy zvenčí na to, jak by se Liberec mohl urbanisticky rozvíjet," řekl pro univerzitní zpravodaj T-UNI vedoucí katedry architektury Radek Suchánek.

 

První den zvládli účastníci workshopu expedici na Ještěd a mezerami v šedivých mracích si prohlédli Liberec seshora. Druhý den vyrazili na pěší prohlídku města, aby viděli lokality, s nimiž následně pracovali. Účastníci workshopu vycházeli ze širších analýz, které vznikly v letním semestru 2011 v 'Ateliéru Liberec' pod vedením pedagogů katedry architektury Zdeny Zedníčkové a Jiřího Janďourka. Na základě těchto analýz bylo také vybráno několik lokalit, které jsou pro rozvoj města klíčové, a které si zaslouží větší urbanistický zásah.

 

Účastníci workshopu se následně rozdělili do čtyř pětičlenných týmů a řešili proměny jednotlivých území. Z nich největší je prostor železničního nádraží. Bariéra kolejiště separuje zhruba třetinu města od historického centra, citelně chybí návaznost dvou městských částí. Ve většině evropských sídel je však trend opačný - nádraží se přeměňuje v transferium, dopravní uzel, který je schopen v sobě integrovat rozličné funkce a propojit periferii s městským centrem. Druhé téma workshopu se týkalo řeky Nisy. Studenti dostali za úkol, aby začlenili protipovodňová opatření do úprav okolí řeky a věnovali se též jejímu celkovému oživení. Třetím námětem workshopu se stala proměna historicky cenného, leč zanedbaného tzv. Papírového náměstí a okolí. Velkou šanci k jeho zkrášlení dávají Lucemburské zahrady. Posledním tématem bylo těžko identifikovatelné prázdno na sídlišti Rochlice na jihu Liberce. Studentské návrhy se pokusili vylepšit především veřejné prostory.

 

"Kolegyně Bendová se soustřeďuje na architekturu v dynamicky se rozvíjejících čínských městech. Kolega Klokočka pracoval dlouhá léta v projekční kanceláři a věnoval se urbanismu měst ve vlámské části Belgie," konstatoval pro T-UNI Radek Suchánek. V jednom ze čtyř studentských týmů působila při workshopu studentka TUL Lenka Švábková. S českým kolegou a třemi belgickými studenty uvažovali ve čtvrtek nad proměnou Papírového náměstí a okolí, kde se teď nachází hodně dobře fungujících restaurací a barů. "Ale žije tam zatím málo lidí. Navrhujeme, aby restaurace a bary zůstaly v lokalitě zachovány. Papírové náměstí a okolí by se však měly stát hlavně místem pro bydlení," uvedla Švábková. ´Její´skupina by lokalitu pod Lucemburskými zahradami proměnila na mladé centrum, v němž by se dařilo umění. Kromě bytů by tam studenti umístili rovněž ateliéry. A do Lucemburských zahrad by se prý hodily menší věžovité domy.

 

"Celý projekt Vize Liberec začal letos v únoru a jeho výsledky odevzdáme na liberecký magistrát v listopadu," podotkl Suchánek. Město poskytlo univerzitě na projekt příspěvek a studentské návrhy mu poslouží jako inspirace při dalším rozvoji. Projekt má také své webové stránky, které můžete navštívit na tomto odkazu: www.vizeliberec.cz. V současné době se intenzivně pracuje na syntéze všech návrhů, které vznikly jak během minulého semestru, tak během mezinárodního workshopu. Čtenáři našeho webu Liberec:Reichenberg se mohou v příštím týdnu těšit na rozhovor s urbanistou Jiřím Klokočkou.

[IMG]

workshop Vize Liberec, foto: T-UNI

[IMG]

[IMG]